Pregled sezone 2022

7. 12. 2022

Za atleti Atletskega društva Štajerska je še ena uspešna sezona v kateri ni manjkalo kolajn, rekordov in doseženih norm za velika tekmovanja.                          


Na državnih prvenstvih in atletskih pokalih so naši atleti osvojili skupaj kar 68 kolajn. V svoje vitrine so atleti pospravili 20 državnih naslovov, 11-krat so bili srebrni ter se 26-krat povzpeli na tretjo stopničko zmagovalnega odra. Na atletskih pokalih so osvojili 4 zlate, 3 srebrne in 4 bronaste kolajne. Prav tako so fantje U14 osvojili naslov ekipnih državnih prvakov v mnogoboju v dvorani in na prostem. Tamara Reicht je dosegla državne rekorde v disciplini 3000 m hitra hoja v dvorani, v kategorijah U18, U20, U23 in članice. Karolina Zbičajnik je popravila državni rekord v dvorani, v teku na 400 m pri mlajših mladinkah. Mladinska štafeta 4x400 m v postavi Vanesa Lobenwein, Noa Tušek, Petja Klojčnik in Karolina Zbičajnik pa je prav tako v dvorani poravila državni rekord za klubske štafete.

 

Ob tem smo zabeležili še štiri nastope na balkanskih prvenstvih in osvojene tri kolajne, ena atletinja je nastopila na evropskem prvenstvu za mlajše mladinke in eno predstavnico smo imeli na svetovnem prvenstvu za starejše mladinke.

Na srečanju mlajše mladinskih reprezentanc Brixen sta nastopili Tamara Reicht (5000 m hitra hoja) in Karolina Zbičajnik (400 m).  Na četveroboju prav tako mlajše mladinskih reprezentanc so nastopili Martin Winkler (800 m), Tamara Reicht (5000 m hitra hoja), Marin Kladošek (troskok) in Lara Ribič (met kopja). Peteroboj starejše mladinskih reprezentanc je letos gostil Maribor, imeli pa smo dve reprezentantki. Petja Klojčnik je nastopila v teku na 800 m in štafeti 4x400 m kjer so dekleta odtekla tudi državni mladinski rekord in Nika Fajfar, ki je tekmovala v teku na 3000 m.  Zadnje reprezentačno tekmovanje je bilo jeseni , in sicer peteroboj pionirskih reprezentanc. Vabilo sta prejeli Maša Podgornik (daljina, 100 m ovire in mešana štafeta) ter Ana Kramberger (600 m). Na troboju članskih reprezentanc v Zagrebu pa sta februarja nastopila Karolina Zbičajnik (4x400) in Gašper Drev (suvanje krogle).

Vrhunec sezone za naše društvo je sta bila vsekakor nastopa Petje Klojčnik na svetovnem prvenstvu U20 v kolumbijskem Caliju kjer je v teku na 800 m osvojila dvanajsto mesto in bila hkrati sedma Evropejka ter Karoline Zbičajnik, ki je bila na evropskem prvenstvu U18 v Jeruzalemu, v teku na 400 m trinajsta. Potrebno je dodati, da je Karolini deset dni pred nastopom zagodila bolezen je tako v štartni blok šla praktično iz postelje. Obe dekleti sta bili tudi v štafetah. Starejše mladinska štafeta 4x400 je bila v Caliju trinajsta, medtem, ko se je mlajša generacija v Jeruzalemu odrezala odlično in bila peta (100-200-300-400).

Na tem mestu velja omeniti, da je mlajša mladinka, Karolina Zbičajnik imela izpolnjeni normi tako na 200 m in 400 m za svetovno starejše mladinsko prvenstvo vendar se je Atletska zveza odločila, da bo na tekmovanje poslala samo eno mlajšo mladinko, ki je po njihovem mnenju imela dovolj dober rezultat za visoka mesta. O razlogih za takšno odločitev bi lahko razpravljali na dolgo in široko vendar neizpodbitno dejstvo je, da je krovna organizacija sprejela zelo diskriminatorno odločitev za kakršne v športu ni prostora. Kljub mnogim obrazložitvam in utemeljitvam je na koncu naša atletinja žal ostala doma. Verjamemo pa, da bo v prihodnosti še velikokrat dokazala in pokazala svoj nesporni talent.

Zavedamo se, da ob zadovoljstvu nosimo tudi odgovornost. Prihodnje leto nas ponovno čakajo številna tekmovanja, med drugim tudi ''domači'' Eyof. Vsako leto znova težimo k temu, da se razvijamo tako po strokovni kot tudi organizacijski plati zato se veselimo že nove sezone in komaj čakamo kaj nam bodo naši atleti pripravili prihodnje leto.

+